KAARLENPUISTON - BRAHENKENTÄN HYBRIDIRAKENNUS

 

KAARLENPUISTON - BRAHENKENTÄN HYBRIDIRAKENNUS

Helsingin Alppiharjussa sijaitsee Brahenkentäksi kutsuttu urheilukenttä, joka puiden ympäröimänä luo vehreän aukion tiiviisti rakennettuun kaupunginosaan. Sen länsipuolella on Kaarlenpuisto, jota rajaa matala pukuhuonerakennus. Kentän yli katsovat toisiaan Helsingin kaupunginarkkitehdin Gunnar Taucherin kaksi hienoa koulutaloa: vuonna 1927 valmistunut Suomenkielinen työväenopisto ja vuonna 1934 valmistunut Aleksis Kiven koulu. Kentän pitkälle sivulle on rakennettu arkkitehti Roy Mänttärin suunnittelema kaunis katsomokatos, mutta toinen laita koostuu varikko-, huolto- ja pukuhuonerakennuksista, joista eteläisin peittää näkymät kentän yli Helsinginkadulta idän suunnasta lähestyttäessä.
Aleksis Kiven koulu kohoaa komeana korkeimmalla paikalla, mutta sen juurella rinne on kauniita kuusia lukuun ottamatta epämääräistä pensaikkoa.
Vanhusten asumisteemaan liittyen olen ideoinut uudisrakennuksen, joka muodostaa matalan jalustan koululle, säilyttäen sen vakiintuneen aseman näkymän päätteenä Kaarlenkadulta lähestyttäessä. Kaarlenpuistosta on poistettu pysäköintipaikat, jolloin saadaan yhtenäinen kaupunkiaukio osaksi Helsinginkadun itäpään kolmea aukiosarjaa, joka on esitelty kohdassa kaupunki.
Uudisrakennuksessa sijaitsee kodit ainakin parille kymmenelle vanhalle ihmiselle ja osa niistä on sijoitettu huoltotilojen katolle. Sieltä on hyvä seurata urheilukentän tapahtumia.